Destion winnaar duurzaamheidsprijs 2024

Republiq reikt jaarlijks de duurzaamheidsprijs uit aan de woningcorporaties die in het afgelopen jaar de grootste CO2-reductie hebben gerealiseerd. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in de categorieën kleine corporaties (tot 5.000 eenheden), middelgrote corporaties (tot 15.000 eenheden) en grote corporaties (vanaf 15.000 eenheden). Destion scoort in de categorie kleine corporaties landelijk het beste.De duurzaamheidsprijs is een aanmoediging van Republiq, een vastgoedadviesbureau, aan de corporatiesector om te blijven verduurzamen en de CO2-uitstoot van de woningen terug te dringen. 

De CO2-reductie per corporatie vormt de grondslag voor de duurzaamheidsprijs
Die reductie berekent Republiq op basis van het energieverbruik van de woningen die in eigendom zijn van de corporatie. Jaarlijks vraagt Republiq het verbruik van die woningen op bij de netbeheerders. Ze brengen het energieverbruik van vrijwel alle corporatiewoningen in Nederland in beeld.

Destion scoort in de categorie kleine corporaties met de behaalde CO2-reductie landelijk het beste
Dit is een enorme blijk van waardering voor al onze inspanningen. Destion had de woningen (waar technisch mogelijk) de afgelopen jaren al geïsoleerd en de ramen vervangen door isolatieglas. Daarbij hadden onze woningen in 2013 gemiddeld een energielabel B. Om zoveel mogelijk woningen naar een energielabel A te brengen zijn we in 2020 gestart met het aanbrengen van zonnepanelen. Op alle woningen plaatsen we, waar dat mogelijk is, zes zonnepanelen kosteloos. De bewoners krijgen daarbij de mogelijkheid om tegen een geringe huurverhoging extra zonnepanelen te laten plaatsen.


Uit de data van Republiq komt naar voren dat in 2023 meer CO2 is bespaard dan in eerdere jaren
Destion plaatste in 2023 op 435 woningen gemiddeld 8 panelen. Je zou kunnen zeggen dat dit heeft bijgedragen aan de besparing. Maar uiteindelijk speelt ook het bewonersgedrag een grote rol om daadwerkelijk een reductie van de CO2 uitstoot te realiseren. Onze prijs is dan ook mede te danken aan onze bewoners door het zuiniger omgaan met energie!

De winnaars in de andere categorieën zijn BrabantWonen (groot) en Thús Wonen (middelgroot). Ook zij kunnen trots zijn op de gewonnen prijs die in juni wordt overhandigd.

Meer weten over de duurzaamheidsprijs en de onderzoeksverantwoording? Klik op de links hieronder.